EL BROC MÀGIC

Calia dedicar una ressenya a alguna de les obres de Tàndem, una editorial mítica que, com moltes altres, s’ha vist atropellada per la realitat lingüística i lectora del nostre país. Que jo recorde, El broc màgic va ser l’última gran aposta de l’editorial, amb enviament d’exemplars  gratuïts als centres.

La història, dins de la col·lecció “La bicicleta negra” no té quasi res de negre. És una història d’aventures ubicada, quasi amb exclusivitat, a Kènia. El plantejament resulta poc versemblant: un xiquet de 10 anys és deixat per uns pares que fan un viatge d’estudis a la Xina. Durant aquesta absència, la tia Úrsula se l’endú a Kènia per desfer un suposat malefici màgic.

No entenc perquè una lectura recomanada per l’editorial com “A partir de 12 anys” té un protagonista de 10 anys (ja sabem com són els xiquets amb les ganes de fer-se majors!). Tampoc és versemblant el ràpid viatge que preparen cap a Kènia (jo, pare patidor, vaig pensar, “així? Sense vacunes ni res?”). Ni la resolució del cas… que no desvetllaré.

L’aventura és bonica, manté un toc de fantasia que la fa agradable. També la successió d’aventures està ben mesurada, tot i que Genover ens intenta calçar algun coneixement enciclopèdic sobre Kènia de manera postissa. En canvi, es produeixen alguns bots temporals que poden desconcertar els joves (de fet, desconcerten també els adults). I com sempre que llig alguna obra, l’element que m’irrita són les errades de correcció lingüística que se’ls han escolat als correctors, massa  recurrents en altres llibres de la mateixa col·lecció:

anular (pàg. 42), presa (pàg. 72); abans que desapareixera (pàg. 93).

En definitiva, El broc màgic es deixa llegir bé. Té una sintaxi clara, aspecte més important del que sembla per a la jovenalla. El gran problema és que, amb els costums lectors dels adolescents, qualsevol llibre sense dibuixos que supere les 100 pàgines l’arribem a veure com un autèntic repte. I, per cert, les propostes finals de treballs manuals i els mapes són un toc simpàtic. És una obra digna, tot i que evite una recomanació ardent.

TÍTOL: El broc màgic
AUTOR: Anna Genover i Mas
LECTORS: 12-13 anys
VALORACIÓ: 👌👌

brocmagic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s